Reizende culturele karavaan gaat op pad door de Achterhoek

DSC00509

Geplaatst op: zaterdag 7 februari, 2015

HENGELO GLD - Vanaf januari is het zover: na twee kortdurende try outs in Zelhem en Olburgen gaat die maand de eerste echte Kunstbunker van start in Hengelo GLD. In een periode van vier maanden wordt er een programma van culturele activiteiten aangeboden voor zowel cultuurparticipatie als –consumptie. Na deze eerste periode trekt de karavaan van de Kunstbunker verder door de Achterhoek.

De Kunstbunker strijkt vanaf 2015 drie keer per jaar neer in een leegstaand gebouw op een plek in de Achterhoek waar het culturele aanbod niet of weinig georganiseerd is. Deze, meestal kleine, kernen krijgen een programma aangeboden, samengesteld door het netwerk van professionele kunstenaars die in de Kunstbunker zijn georganiseerd. Dit programma wordt speciaal op maat gemaakt voor de standplaats en zal dus ook altijd anders zijn.

Een groep van zeer ervaren en daarnaast ook jonge (Achterhoekse) professionals in de kunsten initieerden de Kunstbunker. Zij zien het als hun missie de leefbaarheid in de plattelandsregio’s te stimuleren, als wapen tegen de aanhoudende krimpverschijnselen. Daarnaast trekken ze samen op om als kunstenaar in de Achterhoek het hoofd boven water te kunnen houden, door van belang te worden voor de bewoners.

Eén van de doelen van de Kunstbunker is de kunst minder afhankelijk te laten zijn van (overheids-)subsidies. In de afgelopen decennia is de Nederlandse bevolking gewend geraakt aan een breed beschikbaar palet aan gesubsidieerde kunsten. Met het wegvallen van die subsidies is het zaak de mensen weer de waarde van kunst te laten ervaren en duidelijk te maken dat het de moeite waard is daar zelf voor te betalen nu de overheid dat in verminderde mate kan doen.

De eerste Kunstbunker opent op 3 januari de deuren in Hengelo GLD. Een leegstaand winkelpand, waar eerder een elektronicazaak gevestigd was, aan de Raadhuisstraat 14 is de locatie.